V areálu Klaudiánovy nemocnice nadále pokračuje stavba nové budovy stravovacího provozu. Ten vzniká mezi novým parkovacím domem a budovou interny, kde je již jasně znatelná silueta hrubé stavby. Stavba bude kompletně hotová letos na podzim, informovala o tom tisková mluvčí Oblastní nemocnice Mladá Boleslav Hana Kopalová.
Uvnitř nového areálu byly demontovány podpěry betonového stropu a je tak jasně znatelný budoucí prostor nové kuchyně, která se bude nacházet právě v budově mezi parkovacím domem a internou. V samotné budově interny ve stejné výškové úrovni bude umístěna zaměstnanecká jídelna. Tím bude efektivně využit volný prostor v budově interny z roku 2013. Stavba si vyžádá téměř 60 milionů korun bez DPH. Náklady na vybavení dosáhnou dalších cca 70 milionů korun bez DPH (konečná cena bude stanovena podle veřejné zakázky). Nemocnice projekt financuje ze svých zdrojů. Důvodem stavby nového stravovacího provozu je, že stávající budova i technologické vybavení jsou již zastaralé a nevyhovují současným potřebám mladoboleslavské nemocnice. Nový gastroprovoz je navržen se zelenou střechou, kde bude parčík vybízející k odpočinku.
Součástí nové kuchyně bude tabletová linka, jejíž instalace ve stávající kuchyni z důvodu nedostatečného prostoru a nedostatečného technického vybavení není možná. Při využití tabletového systému bude strava v kuchyni pod dohledem nutriční specialistky rozdělena do tabletu dle typu diety a transportována na jednotlivá oddělení nemocnice v tabletových kontejnerech.
V současnosti je budova s kuchyní nejstarším objektem v areálu nemocnice. Gastrovybavení i přes svou funkčnost neumožňuje přípravu pokrmů dle aktuálních trendů, jako jsou vaření v páře, nízkoteplotní, tlakové nebo noční vaření. Vnitřní rozvody jsou na hraně životnosti a vyžadovaly by kompletní rekonstrukci. Výdej jídel pro zaměstnance nemocnice je navíc zcela mimo tuto budovu a z důvodu nedostatečné kapacity stávající kuchyně je zajišťován externí firmou. Současné prostory zaměstnanecké jídelny, která se nachází v suterénu pavilonu gynekologie, nevyhovují kapacitně a nenaplňují současné hygienické standardy stravování zaměstnanců.
Vybudováním moderního a funkčního gastroprovozu dojde ke značným úsporám při provozu a díky použití nových technologií i trendů dojde ke zkvalitnění připravované stravy. Při hodnocení kvality péče ve zdravotnickém zařízení, hraje velmi důležitou roli kvalita stravování. Pacienti jistě ocení nejen kvalitní a pestrou stravu s využitím čerstvých surovin, ale též její přípravu pomocí moderních technologií a servírování v tabletovém systému.
foto: Klaudiánova nemocnice