RÁDIO MB

JEDINÉ MLADOBOLESLAVSKÉ RÁDIO

Klaudiánova nemocnice dokončila stavbu stravovacího provozu

Mladoboleslavská nemocnice dokončila výstavbu nového stravovacího provozu. Zaměstnanecká jídelna začala sloužit v září loňského roku, kuchyň byla dokončena nyní. Realizace celého projektu stála téměř 85 milionů korun bez DPH za stavební práce, přípravné a projektové práce a částečné vybavení. Nemocnice tuto investici realizovala ze svých zdrojů a z financí od Středočeského kraje, který nemocnici poskytl dotaci téměř 10 milionů korun.

Klaudiánova nemocnice v úterý 2. května oficiálně ukončila tuto investici za přítomnosti hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové, náměstka hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavla Pavlíka, předsedy představenstva Klaudiánovy nemocnice Ladislava Řípy a místopředsedy představenstva Daniela Marka.

„Byly jsme tady před několika měsíci, když se otevírala nová jídelna. Nyní k jídelně přibylo celá část kuchyně. Ta je neuvěřitelná: je velká, prostorná a skvěle vybavená. Technologie, které tu jsou, jsou absolutně moderní. Například tabletový systém, který tu je, je první v Evropě. Je skvělé, že část jídel na tácu je ohřívaná a část naopak chlazená. Takže by se nemělo stát, že člověk, který leží na posteli, dostane něco, co je studené a nedá se jíst. Studií o tom, že stravování přispívá k rychlé rekonvalescenci je spousta. Doufám, že tady se to povede realizovat v praxi,“ řekla hejtmanka Petra Pecková.

„V tuto chvíli se zde vaří asi 450 jídel, náběh je velmi postupný. Věříme, že zaměstnanci získají důvěru a budeme zde vařit daleko více jídel. Kapacita této kuchyně je několik tisíc jídel, takže jsme zatím na spodní hranici toho, co dokážeme. Například bude fungovat takzvané venkovní výdejové okénko. To bude sloužit například v době jakýkoliv opatření, kdy je potřeba, aby se lidé příliš nepotkávali, a dále pro prodej lidem z ulice. Prioritou ale pro nás je zachovat kvalitu jídel pro zaměstnance a pacienty,“ řekl předseda představenstva Ladislav Řípa. Nová kuchyň začne naplno vařit jídlo pro pacienty nemocnice přibližně v polovině května.

„V rámci nemocnic ve Středočeském kraji je to pilotní projekt. Jsem velmi rád, že jsme s managmentem nemocnice našli odvahu do toho jít a projekt realizovat. Jsem přesvědčený o tom, že se zdravotnická zařízení mají věnovat léčbě a léčení pacientů. Proč se zabývat vařením, když si na to můžeme najmout odborníky,“ řekl náměstek hejtmanky Pavel Pavlík.

Původní kuchyň Klaudiánovy nemocnice a její technologické vybavení byly zastaralé a nevyhovovaly současným potřebám nemocnice. Navíc kuchyň sídlila v nejstarším objektu areálu. Součástí nové kuchyně je moderní tabletová linka, jejíž instalace ve stávající kuchyni z důvodu nedostatečného prostoru a nedostatečného technického vybavení nebyla možná. Při využití tabletového systému je strava v kuchyni pod dohledem nutriční specialistky rozdělena do tabletu dle typu diety a transportována na jednotlivá oddělení nemocnice v tabletových kontejnerech. Každý pacient tak dostane označený tablet se svou dietou. Tím dojde k eliminaci rizika podání chybné diety pacientovi. Zároveň je zajištěno, že pacientovi bude podána strava ve správné gramáži a teplotě, což je při stávajících podmínkách komplikované. Nové gastrovybavení umožňuje přípravu pokrmů podle aktuálních trendů, jako jsou vaření v páře, nízkoteplotní, tlakové nebo noční vaření.

Vybudováním moderního a funkčního gastroprovozu došlo ke značným úsporám při provozu a díky použití nových technologií i trendů dojde ke zkvalitnění připravované stravy. Při hodnocení kvality péče ve zdravotnickém zařízení, hraje velmi důležitou roli kvalita stravování.

Provoz kuchyně zajišťuje na základě výběrového řízení firma Dora Gastro. Ta zajišťuje nejen stravování pro zaměstnance, ale také kompletní stravování pacientů.

About Author